NUDE TAITEESSA

Pihavaahtera on pudottanut lehtensä, esillä on vain alaston runko.

 

Alaston ihmiskeho on perinteinen osa länsimaista taidetta, ja sitä on käytetty kuvaamaan esimerkiksi kauneutta tai jotakin muuta inhimillistä ominaisuutta.

Alastonfiguurin rooli on ollut vahva kautta taiteen historian. Alastomia urheilijoita, tanssijoita ja sotureita on käytetty taiteessa esimerkiksi ilmaisemaan ihmisen energiaa, elämää, tai hyvin monimutkaisiakin tunteita.

 

Eräässä mielessä nude eli verhoamaton ihmiskeho voidaan kuvataiteessa nähdä  taidesuuntauksena, joka muodostaa oman genrensä kuten asetelma tai maisema. Alastonta ihmiskehoa on käytetty esimerkiksi historiamaalauksessa, uskonnollisessa taiteessa, henkilökuvissa ja taideteollisuudessa. Taiteilija voi käyttää alastonfiguuria myös muilla tavoin, esimerkiksi kuvaamaan käsitettä ”itse”.

 

Representation of the world, like the world itself, is the work of men; they describe it from their own point of view, which they confuse with absolute truth.
— Simone de Beauvoir, The Second Sex

Alaston taiteessa on rikas ja kiinnostava aihe. Kauniita muotoja, tunteen ilmaisuja, raadollisuutta, yksinkertaistettua, väritettyä, kantaaottavaa. Ja paljon muuta.

 

Alastonteema voi olla myös keskustelun herättäjä

 

Kesällä Yle kirjoitti aiheesta otsikolla: Miksi taidehistoriassa on kuvattu niin vähän häpykarvoitusta?

”Tutkija Johanna Frigårdin mukaan taiteen alastonkuvauksella pyrittiin ihanteellisuuteen. Karvoitus jätettiin pois, koska se yhdistettiin koettuun seksuaalisuuteen ja ruumiillisuuteen. Klassisen taiteen perinteessä taiteen ajateltiin olevan henkiseksi ylevöitetty kokemus.

– Ihanteellisuus, johon karvattomuus liittyi, ylevöitti taiteen alueeksi, joka vaati oppineisuutta ja perehtyneisyyttä esimerkiksi mytologioihin. Oppimattomat olisivat voineet helposti tulkita alastomat todellisiksi, ilman vaatteita oleviksi ihmisiksi. He saattoivat paheksua kuvia tai jopa tirskua niiden edessä.” (YLE)

 

Ajat muuttuvat ja taide niiden mukana, useimmiten edelläkävijänä.

 

Kiintoisia hetkiä kaikille alastontaiteen äärellä!

Magiartin syksyssä on teemana nude.

Esillä on Anne Engholmin maalauksia ja Nina Pörnin grafiikkaa.

ALASTON SYKSY esillä Magiartin Loungessa.

TERVETULOA!

Haluatko saada Magiartin tiedotteet suoraan sähköpostiisi?

Liity postituslistalle tästä. (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

(lähteet: Wikipedia ja Ylen KulttuuriCocktail)

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje saadaksesi viimeisimmät uutiset ja päivitykset.

Uutiskirjetilauksesi on vastaanotettu! 🌸

Pin It on Pinterest

Share This