(Julkaistu alunperin edesmenneessä Kemikaalitutkassa 2016)

Syötkö lisäaineita tietämättäsi?

Tuoreet hedelmät, raa’at kasvikset ja raa’at pähkinät ovat tavallisia suuoireiden aiheuttajia, kertoo hammaslääkärilehti. Oireina voi olla suun alueen kirvelyä, kutinaa tai turvotusta. Myös pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä. Hammaspaikat, hampaidenhoitoaineet ja elintarvikkeiden lisäaineet voivat myös aiheuttaa oireita. Seurauksena voi olla mm. haavaumia, suutulehdusta ja rakkuloita.

Oireilu kuuluu olevan hämmästyttävän yleistä kun kuuntelee lähipiirin kertomuksia ja lukee some viestejä. Monet valittavat myös närästystä tai muita ruoansulatusvaivoja. Osa kertoo saavansa oireita myös luomusta. Mistä ilmiö johtuu? Voisiko syynä olla kasvien viljelyssä tai sadonkorjuun jälkeen käytetyissä aineissa?

Viljelyn aikana kasvit altistuvat mm. useille tuholais-, rikkaruoho- ja homemyrkyille. Viranomaistahoilta meille vakuutetaan, että tuontihedelmien- ja kasvistenkin torjunta-ainejäämät ovat turvallisissa rajoissa. Tosin niidenkään yhteisvaikutuksia ei vielä juuri tunneta.

Sadonkorjuun jälkeen kasvikset ja hedelmät saavat ehkä useitakin kemikaalikäsittelyjä jo ennen kuljetusta. Pesuvesiin lisätään bakteereita tuohavia aineita parantamaan elintarvikkeen turvallisuutta. Erityisesti sitrushedelmille käytetään homeenestoainetta kaasuna hedelmien säilytystiloissa. Kasviksia ja hedelmiä voidaan vahata paremman ulkonäön ja säilyvyyden aikaansaamiseksi. Markkinoilla on lukuisia sadonkorjuun jälkeen käytettäviä kemikaaleja, mutta niiden todellisesta käytöstä on hankala löytää tietoa.

Kun ulkomaiset hedelmät ja kasvikset saapuvat maahan, ne käyvät läpi tarkastuksen ja usein uusia kemikaalikäsittelyjä. Hyllyiän pidentämiseksi on esimerkiksi kotimaisella yrityksellä myynnissä useita tuotteita. Osa niistä on sallittu myös luomussa.

Erään salaatin, hedelmien ja vihannesten huuhteluun tarkoitetun tuotteen esitteessä kerrotaan sen poistavan pilaajabakteereita sekä torjunta-aine- ja lannoitejäämiä. Tuotteesta kerrotaan myös, että suihkuttamalla sitä hedelmien pinnalle saadaan hedelmät säilymään pidempään esimerkiksi marketin hyllyllä. Tuotteen aineosiksi mainitaan: Sakkaroosi estereitä E473, Natriumsitraatti E331, Glyseroli E422. Aine on hyväksytty apuaineeksi, joten sen käytöstä ei tarvitse ilmoittaa.

Toisen, luomussakin sallitun, pesutuotteen ainesosiksi kerrotaan Sitruunahappo E330 ja Askorbiinihappo E300. Tuotetta suositellaan erityisesti pilkottujen hedelmien ja vihannesten, että kuorittujen ja jalostamattomien pakattujen perunoiden käsittelyyn. Annosteluohjeen enimmäismääränä ilmoitetaan quantum satis eli niin paljon kuin on tarpeen, muttei enempää. Tuoteen käytöstä pitäisi ilmoittaa pakkattujen tuotteiden ainesosaluettelossa.

Vihannekset ja hedelmät saattavat siis läpikäydä useita kemiallisia käsittelyjä matkalla pellolta pöytään. Tässä mainittujen lisäksi saatetaan käyttää lukuisia muitakin tuotteita, joista ei apuaineina tarvitse kuluttajille kertoa. Onko näillä osuutta esimerkiksi suuoireisiin tai lisääntyviin suolistosairauksiin, ei vielä ole tiedossa. Lukuisien lisättyjen kemikaalien yhteisvaikutus voi olla yllättävä. Varmaa kuitenkin on, että jos suoraan pellosta nostettu luomuporkkana ei aiheuta oireita, kun taas marketin tiskiltä poimittu saa suun kutiamaan, on oireen aiheuttaja joku muu kuin itse porkkana.

Onko nanoteknologia  tulossa myös hedelmien ja vihannesten hyllyiän pidentämiseen?

 

 

Pesutuote-esimerkkejä:

Fresh Produce Wash (FPW) on valmistuksen apuaine salaatin, porkkanan ja muiden kuoripäällisten kasvisten ja hedelmien pesuun. FPW pesulla tuotteen pinnalta poistetaan bakteereja, maaperä-, torjunta-aine- ja lannoitejäämiä. Aine ei varsinaisesti lisää pestyjen tuotteiden säilyvyyttä, mutta pilaajabakteerien pois pesemisellä pystytään parantamaan tuotteiden säilyvyyttä. Fresh Produce Wash pesu sopii esimerkiksi porkkanaraasteelle, kuoripäällisille hedelmille ennen niiden kuorintaa ja uudelle perunalle. Tuotteen käyttöä ei tarvitse pakkausmerkitä.

Fresh Produce Wash on GMO-vapaa, klooriton ja sulfiititon, sisältää ainoastaan luonnollisia orgaanisia ainesosia. Voidaan käyttää myös työtasojen ja koneiden puhdistukseen ja desinfiointiin.

Ainesosat: Sakkaroosi estereitä E473, Natriumsitraatti E331, Glyseroli E422 (sitraatit ovat sitruunahapon suoloja)

Lähde

Natur-Fresh on tuote salaattien, kasvisten ja vihannesten huuhteluun. Natur-Fresh on huuhteluaine, jonka avulla lisätään huuhdellun tuotteen säilyvyyttä jopa viidellä päivällä. Aineen avulla hidastetaan entsyymireaktioista aiheutuvia värimuutoksia kasvisten pinnalla ja vähennetään mikrobiologista kuormitusta.  Natur-Fresh on täysin sulfiititon ja klooriton, eikä sitä tarvitse huuhdella pois tuotteen pinnalta, GMO- vapaa.

Natur-Fresh soveltuu käytettäväksi hedelmille, vihanneksille ja kuorituille perunoille. Sitä voidaan käyttää myös luomutuotteille.

Ainesosat: Sitruunahappo E330 ja Askorbiinihappo E300 Enimmäismäärä quantum satis eli niin paljon kuin on tarpeen, muttei enempää. Aineen käyttö on pakkausmerkittävä.

Lähde

Tuorepilkottujen kasvisten ja hedelmien käsittelytavoista

Hammaslääkärilehti (ei enää saatavana)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This