Kirjoitus on julkaistu Kemikaalitutkassa 5.4.2016

Mielihyvähormonia mullasta

 

Puutarhuri on ihan fiiliksissä. Routa on viimein sulannut ja pehmeä, tuoksuva multa houkuttelee möyhentämään. Multa tekee onnelliseksi. Mistä siinä oikeastaan on kysymys?

Fyysinen liikunta raittiissa ulkoilmassa ja auringon valo auttavat osaltaan. D-vitamiinia ja hyvää oloa saavat kaikki ulkona liikkujat, mutta mullassa möyriminen tarjoaa arvokasta lisähyötyä.

Mullan bakteerit auttavat mielihyvähormoni serotoniinin tuotannossa ja auttavat lievitäämään stressiä ja masennusta. Serotoniini on tarpeen lukuisissa elintoiminnoissa. Mielialavaikutuksen lisäksi se auttaa aivosolujen keskinäisessä kommunikoinnissa, säätelee ruoansulatusta ja vaikuttaa verisuonien supistumiseen. Sen puute on yhdistetty masennukseen, agressiivisuuteen, ahdistuneisuushäiriöön, ja muihin mielenterveysongeklmiin. Serotoniinin vähyys on liitetty myös fibromyalgiaan ja ärtyvän suolen oireyhtymään.

Mycobacterium vaccae on maaperän bakteeri, joka ei elä pysyvästi ihmisen elimistössä. Multaa möyhentäessä sitä pöllähtää ilmaan ja siitä suun tai nenän kautta elimistöön. Suolistoon päästyään se auttaa tiettyjen bioaktiivisten molekyylien tuotannossa, josta aivoihin pääty viesti tuottaa lisää mielihyvähormoni serotoniinia. Tämä mullasta noussut bakteeri toimii siis elimistössä mielialalääkkeen tavoin.

Brittitutkimuksessa oli havaittu tämän suotuisan bakteerin mielialaa parantava antidepressanttivaikutus. Hiirillä jotka saivat Mycobakterium vaccaea, oli selvästi korkeampi serotoniinipitoisuus aivoissa kuin verrokeilla.
Aikaisemmissa tutkimuksissa saman bakteerin on todettu vähentävän kipuja ja pahoinvointia sekä parantavan vitaalisuutta ja kognitiivisia toimintoja syöpäpotilailla. Sen on myös todettu suojaavan lapsia astmalta ja allergioilta.

Lääketeollisuus on kehittänyt rokotteen Mycobacterium vaccaesta , jonka vaikutuksia on testattu muun muassa allergiseen astmaan, syöpään, masennukseen, lepraan, psoriasikseen, ihottumaan, ekseemaan ja tuberkuloosiin.

Onneksi me emme tarvitse näitä lämpökäsittelyllä tapettuja bakteereita teollisista rokotteista hyötyjä saadaksemme. Maaperän hyvälle bakteerille altistuminen käy helposti puutarhatöitä tehdessä. Myös pallopeleissä luonnon nurmilla tai liikuttaessa metsässä, on helppoa saada aimo annos luonnon omaa mielialalääkettä. Eläinkokeissa vaikutuksen on havaittu kestävän jopa kolme viikkoa. Stressaavina aikoina kannattaa puutarhassa möyhiä useamman kerran päivässä. Hyödyistä nauttii myös vieressä istuja.

Onnellisin puutarhuri jättää Roundupit ja muut neurotoksiset puutarhamyrkyt ostamatta ja hoitaa puutarhansa maata ja kasveja luonnonmukaisin keinoin.

Anne Engholm 2016

 

 

Lähteet ja lisätietoja:
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/bakteeri_voi_kehittaa_alya

Gardening Chemistry: Soil Microbes Good For Your Mental Health?

http://www.naturalhealth365.com/relieve-stress-gut-flora-1771.html

http://www.nature.com/news/vaccine-hope-for-post-traumatic-stress-1.17746

Why Gardening Makes You Happy and Cures Depression

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje saadaksesi viimeisimmät uutiset ja päivitykset.

Uutiskirjetilauksesi on vastaanotettu! 🌸

Pin It on Pinterest

Share This