Feminiinisen maailmankatsomuksen nousu on pelästyttänyt maskuliinisen tieteen edustajat - turhaan
Vastakkainasettelusta lääketieteen ja muiden käytettyjen hoitojen välillä voisi hyvin luopua. Ainakin niiden hoitojen kohdalla, jotka edustavat feminiinistä puoltamme. Ne eivät itsessään kilpaile tai riitele lääketieteellisten hoitojen kanssa millään tavalla. Naiset ovat aina hoitaneet ja parantaneet pikkuvaivoja, kehoa, mieltä ja sielua lukuisin keinoin, tarpeen mukaan. Se on osa naisen luontoa.

Historiaa

Ennen muinoin parantajat olivat noitia (f) tai shamaaneja (m). Hoitomenetelmät perustuivat ikivanhaan perimätietoon.

Kansa haki apua psyykkisiin ja fyysisiin vaivoihinsa noidilta ja shamaaneilta. Käytettyjä menetelmiä olivat herbalistien yrtit ja rohdot (f&m), verbalistien sanat ja loitsut (f), shamaanien ja tietäjien tuonpuoleisesta saamat ohjeet (f&m), sekä teknikkojen sitomiset, nivel- ja nikamakorjaukset, hieronnat, kuppaukset ja suoneniskennät (m). Viisaat vaimot auttoivat synnytyksissä (f) ja sepät kiskoivat särkeviä hampaita (m). Suuri osa noitien tiedoista menetettiin noitavainoissa, jolloin tuhottiin myös kaikki löydetty kirjallisuus. Silloin noitia pelkäsi papisto, koska nämä ikivanhat parannusmenetelmät uhkasivat kirkon valtaa. Ei ollut toivottavaa parantua muutoin kuin jumalan armosta.

Herbalistit edustivat siis lääkkeisiin perustuvaa hoitotapaa. Verbalistit psykologiaa. Shamaanit ehkä hypnoterapiaa, energiahoitoja tai jopa neurologiaa. Teknikot kirurgiaa, hierontaa, kiropraktiikkaa. Viisaat vaimot gynekologiaa ja sepät hammaskirurgiaa alkeellisissa, kehittyvissä muodoissaan.

Sittemmin kehittyi monen mutkan kautta elohopealla kuppaa hoitaneista välskäreistä, piirilääkäreiden ja apteekkien kautta nykyinen kaikkien hyvin tuntema sairaanhoitojärjestelmä (m).

Feminiininen (Yin): lämmin, hoivaava, tunteellinen, rakastava, luova, myötätuntoinen, intuitiivinen, alitajuinen

Maskuliininen (Yang): looginen, järjestelmällinen, rationaalinen, suunnitelmallinen, tekninen, tietoinen

Kehittyvät hoitomuodot

Mitä tapahtui vanhoille perimätietoon pohjautuville hoitomuodoille tieteen ja valtion otettua hoitovalta, niin vanhankansan parantajilta kuin kirkoltakin? Katosiko se? Ei, vaan jatkoi kehittymistään. Uutta tietoa on kerätty ja uusia hoitomenetelmiä kehitetty. Vainojen vuoksi valtava määrä tietoa on myös menetetty.

Matkailu ja internet on mahdollistanut tiedonsaannin globaalisti. Eri puolilta maapalloa perinteiset hoitotavat ovat levinneet ja muuttaneet muotoaan. Hoitomenetelmien nimitykset ja käytettyjen termien kirjo on laaja. Usein voidaan kuitenkin nähdä yhtäläisyyksiä ympäri maailmaa kehittyneiden hoitomuotojen välillä.

Vaihtoehtoiset tai täydentävät hoitomuodot eli CAM- hoidot ovat pääsääntöisesti hyvin feminiinisiä.

Kansainvälinen tutkimuskirjallisuus,  jota on todella runsaasti, useimmiten jakaa CAM-hoidot kolmeen ryhmään:

1) Erilaiset luontaistuotteet, kuten rohdokset, yrtit, vitamiinit, mineraalit, probiootit. Niitä myydään usein ravintolisinä.

2) Kehomielihoidot, kuten akupunktio, jooga, kalevalainen jäsenkorjaus, naprapatia, osteopatia,  kiropraktiikka, vyöhyketerapia, aromaterapia, reiki, erilaiset hieronnat, rentoutustekniikat, meditaatio, hypnoosi, luonto-  ja taideterapiat, parantava kosketus, tai chi, qi gong, Alexander-tekniikka, pilates, Trager ym.

3) Kokonaiset hoitojärjestelmät, kuten perinteinen kiinalainen ja intialainen (Ayerveda) lääketiede, antroposofinen lääketiede, homeopatia ja jotkut perinneparannusjärjestelmät. Ne poikkeavat modernista biolääketieteestä teorioiltaan ja hoitotavoiltaan ja pyrkivät tasapainottamaan kehoa ja mieltä erilaisin kehomieli-menetelmin sekä yrttien, valmisteiden ja ruokavalion avulla.

Tampereen yliopiston dosentti Pauliina Aarva

Energiahoito voi olla myös itsehoitoa

Esimerkkinä keho-mielihoidoista: Reiki (f + m), joka löytyy CAM-listoilta. Reiki on Japanista lähtöisin oleva itsehoitomenetelmä ja henkisen kasvun tie. Länsimaistuttuaan se on muuttanut muotoaan ja jakautunut useisiiin alaryhmiin. Arvioitaessa Reikiä cam-hoitona, tämä tulisi ottaa huomioon. Tänä päivänä Reiki-nimen alla harjoitettavat hoidot ja opit saattavat erota suurestikin alkuperäisestä, joka hankaloittaa suuresti esimerkiksi yhtenevän tutkimusaineiston hankintaan.

Mistä energiahoidoissa on kyse?

Suuri osa energiahoidon tehosta perustuu kroonisen stressitilan/jännitysten purkamiseen autonomisesta hermostosta.

Esim. skolioosi on usein vain krooninen jännitystila kehon syvissä lihaksissa jota ylläpitää autonominen hermosto. Tuon tyyppinen krooninen jännitystila voi olla kehossa koko elämän läpi eikä se välttämättä poistu millään määrällä hierontaa, rentoutusharjoituksia tai meditaatiota, eikä oikeastaan millään muullakaan hoitomenetelmällä mihin olemme törmänneet.

Energiahoitotekniikat sen sijaan purkavat kehosta erittäin syvällä hermostossa olevaa kroonista jännitystä mikä on sinne kertynyt yleensä erilaisten traumaattisten elämänkokemusten ja pitkien stressijaksojen myötä. Kun tuon tyyppinen stressitila saadaan purettua hermostosta pois, keho rentoutuu hyvin syvällisellä tasolla, paranemisprossit aktivoituvat ja ns. “ihmeitä” alkaa tapahtua.

Suomen energiahoitajat

Herkät ja intuitiiviset hoidot eivät sovi koeputkeen

Feminiiniset hoitomuodot ovat muuttuvia, eloisia, hallitsemattomia, virtaavia, yksilöllisiä, liikkuvia. Niitä on mahdotonta tutkia ja mitata laboratoriossa. Tieteelliset tutkimusmenetelmät edustavat maskuliinista maailmankuvaa. Feminiinisiä hoitoja ei voi tutkia erillisinä, yksittäisinä reaktioina tai molekyyleinä. Kun hoitaja tekee hoitotilanteessa intuitioon ja kokemusperäiseen tietoon pohjautuvia yksilöllisiä ratkaisuja hoidettavasta eri aistien välityksellä saamiensa hienovaraisten viestien mukaan, ei hoitovaikutus edes voi olla toistettavissa. Se on joka kerta erilainen. Naiset ovat aisteiltaan tutkitusti miehiä herkempiä ja juuri siksi nämä hoitomuodot ovat erityisesti naisten suosiossa. On toki myös herkkiä miehiä, mutta he edustavat vähemmistöä.

Tämä koskee myös esimerkiksi kasvilääkintää ja vaikka homeopatiaa. Yksilöllisesti räätälöidyt kokonaisuudet toimivat nimenomaan yhdistelminä.

Stressi, ahdistus ja uupumus ovat epätasapainon oireita

Siinä missä lääketieteen maskuliiniset hoidot pyrkivät edustamaan puhtaasti tiedettä, voidaan monet vaihtoehtoiset feminiiniset hoidot nähdä edustavan pikemminkin taidetta.

Jonkinlaista ymmärrystä feminiinisiin hoitoihin voi saada sähköenergian ja lämmöntuotannon kautta. Kun elimistössä ei kaikki toimi kunnolla, usein jännitystiloista johtuen, tuntuu olo kireältä, energiattomalta, palelevalta. Jännitystiloja aiheuttaa stressi, niin psyykkinen, fyysinen kuin kemiallinenkin stressi. Näistä seuraa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, joihin feminiinisistä hoidoista on selkeä apu.

Lääketieteen tutkimukset ja hoidot taas edustavat maskuliinista energiaa. Kylmiä, kovia ja teknisiä. Usein kivuliaita ja joskus tehottomia. Tiettyä oiretta hoitavia. Feminiiniset hoidot taas ovat hellävaraisia, lempeitä, konkonaisvaltaista hyvinvointia tukevia. Maskuliinisesta näkökulmasta ne saattavat vaikuttaa jopa puhtaasti hemmottelulta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta.

Kukkaterapiaa

 

Kukissa on feminiinistä voimaa puhtaimmillaan. Ei ihme, että on kehittynyt kukkatippoihin perustuva mieltä, henkeä ja kehoa tasapainottava hoitomuoto. Naiset ovat aina nauttineet kukista, niiden keräilystä, kasvattamisesta, kukkakuoseista, kukkaistuokuista, kukkasidonnasta, kukkamaalauksista… Niiden tasapainottava voima nykyisessä maskuliinisuutta pursuvassa maailmassa on ilmeinen. Kesäkukka edustaa naisen kokemaa elämän ja kuoleman kiertokulkua, kuukausittaista heräämistä, kukoistusta, kuolemaa ja uudelleen heräävää kasvua. Ilman kukkien tasapainottavaa hoitovoimaa naisen voi olla mahdotonta pysyä terveenä ja voida hyvin.

Naisten tiedostamattaankin käyttämät “kukkaterapiat” ovat feminiinistä hoitoa parhaimmillaan ja liki täydellisiä vastakohtia lääketieteellisille hoidoille. Siitä huolimatta kukat hoitavat ja tasapainottavat ennaltaehkäisten näin sairauksia.

Sekä-että ajattelulla eheä kokonaisuus

Kun ihminen pettyy lääketieteen toimintamalleihin ja tuloksiin, etsitään luonnostaan muita menetelmiä. Vaihtoehtohoitoja ja täydentäviä hoitoja. Ketju menee pääsääntöisesti niin päin, että ensin kokeillaan lääketieteen keinoja, ja niistä siirrytään vaihtoehtoisiin. Lääketieteen edustajien suurin huoli siitä, että vakavissa sairauksissa ei käännyttäisi lääkärin puoleen on turha tai vähintään liioiteltu. Satunnaisissa tällaisissa tilanteissa, jotka ovat nousseet otsikoihin on kyse marginaalisesta ilmiöstä. On tietysti helpompaa syyllistää koko vaihtoehtopuoli, kuin miettiä oman toiminnan kehittämistä.

Joko-tai ajattelusta on aika siirtyä sekä-että ajatteluun. Vaihtoehtohoidot ovat tulleet jäädäkseen. Niitä vastaan taistelu on kuin yrittäisi kieltää teiniseksin raskauksien pelossa. Ei onnistu. Feminiiniset hoidot ovat aina olleet osa naisten elämää. Viime vuosisatojen maskuliinisen maailmanjärjestyksen  jyrä on ajanut ne maan alle. Siellä ne ovat kasvaneet ja voimistuneet. Nyt nähtävissä oleva feminiinisyyden nousu kannattaisi ottaa ilolla vastaan, sillä se täydentää ja eheyttää yksipuolistuneen maailmamme. Me naiset ainakin tarvitsemme feminiinisen puolemme ja sitä pitää saada myös hoitaa.

Eikä pieni lempeys, kosketus ja lämpö miehillekään välttämättä pahaa tee.

“Maailmahan muuttuu koko ajan. Se hyvin tiukka biolääketieteellinen katsanto on erittäin hieno katsanto ja meillähän on Suomessa ja kaikissa länsimaissa oivallinen, huipputekninen, korkeatasoinen lääketiede. Se on niin kuin oma kokonaisuutensa, joka ei ole millään tavalla ristiriidassa täydentävien hoitomuotojen kanssa, jotka perustuvat ihan erilaiseen ajatusmaailmaan eli juuri näihin energioihin, myötätuntoon, lämpöön, itsensä kunnioittamiseen, rakastamiseen ja rakkauden kokemukseen yleensäkin. Nämä ovat käsitteellisesti hyvin erilaisia, mutta silti ne voivat olla voimassa yhtä aikaa. Mutta oikeastaan on kysymys ihan vaan siitä, että kun hoidetaan ihmistä, niin hänet kohdataan oikeana todellisena ihmisenä, toteaa terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva.”
YLE.fi

Kirjoituksessa käytetyt lyhenteet f = feminiinistä edustava ja m = maskuliinista edustava

 

 

 

Lähteet ja lisätietoja:

 

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kanspara.html

 

Liinan blogi

 

Kielletty ja tuhottu kasvitietous

 

Feminiinisyydestä:

 

Women Who Run with the Wolves

 

Anatomy of the Spirit

Vaihtoehtohoitoja:

 

Saunaterapia hoitaa kehoa ja mieltä

 

Yrttilääkintää

 

Vaihtoehtohoitoidoista osana arkea

 

 

 

Arvovallan murenemisestako johtuu joidenkin kovin arrogantti asenne vaihtoehtohoitoihin?

 

Lääkäri ei näytä enää olevan ainoa auktoriteetti ainakaan niissä lääketieteellisissä ongelmissa, jotka ovat jotenkin hahmotettavissa myös ilman vihkiytymistä luonnontieteisiin. Kuten terveyden käsite on laajenemassa vaikeasti rajattavaksi, myös lääketiede on paineiden alla. Vahvistuva uskomuslääkintä on yksi paineiden aiheuttaja. Siitä siirtyneekin ajan myötä elementtejä varsinaisen lääketieteen sisälle, mikä voi pahimmillaan lisätä lääketieteen hajanaisuutta ja käsitteellistä hämäryyttä.

Lääketieteen ehdoton valta-asema on osoittanut murenemisen merkkejä (Tuomainen ym. 1999).

 

http://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo93828

 

Kukoistus mainittu🌸 

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa tarvitaan aktiivista ja tasapainoista terveyspolitiikkaa, joka turvaa ihmisille perusluonteisia terveyspalveluja elämän eri vaiheissa heidän varallisuudestaan riippumatta – mutta myös lisämahdollisuuksia niille, jotka haluavat itse panostaa tälle alueelle. Medikalisaation maltillinen kritiikki ei sulje pois tällaista järkevää terveyspolitiikkaa. Tasapainomallin mukaisesti terveyttä voidaan lujittaa ja parantaa antamalla ihmisille koulutuksen ja kuntoutuksen avulla toimintavalmiuksia ja voimavaroja mutta myös auttamalla heitä löytämään omat kohtuulliset ja terveet elämänarvonsa, joita he haluavat toteuttaa itsensä ja läheistensä kukoistuksen vuoksi.

 

http://www.duodecimlehti.fi/lehti/2003/19/duo93825

 

 

Pin It on Pinterest

Share This